Bureau Parcival, praktijk
Allard van den Brink

psycholoog
relatietherapeut

Bureau Parcival
Winterkoning 13
7423 DL Deventer

06 - 81 86 93 37

Praktijk bureau Parcival

hulpvragen en doelen

Mensen komen met verschillende hulpvragen en doelen bij een psycholoog. Al deze hulpvragen en doelen zijn goed. Ik deel deze hulpvragen en doelen in:

Doelen van de vorm: 'ik wil van mijn klachten af' of 'ik wil weer de oude worden'. Het oude leven was goed en door mijn klachten kan het oude leven geen voortgang meer vinden. Kom je voor relatietherapie dan zijn doelen: 'we willen geen ruzie meer' of 'we willen beter communiceren'. Therapieën die ik hiervoor gebruik zijn de cognitieve-gedragstherapie en de oplossingsgerichte therapie.

Doelen van de vorm: 'ik wil mijn persoonlijkheid / mijn patronen tegen het licht houden omdat ik meermalen heb gemerkt in mijn relaties of werk dat ik niet zo functioneer als ik zou willen'. Kom je voor relatietherapie dan is het doel vergelijkbaar maar speelt dan in patronen die zich tussen jullie ontwikkeld hebben. Therapieën die ik hiervoor gebruik zijn de schematherapie, de cliëntgerichte therapie, en de kortdurende psychoanalytische therapie.

Doelen van de vorm: 'ik zoek meer levensgeluk, zingeving, of een leven of loopbaan passend bij mijn waarden'. Kom je voor relatietherapie dan is het doel: 'we willen liefde voor elkaar ontwikkelen en vorm geven'. Therapieën die ik hiervoor gebruik zijn de positieve psychologie, ACT, EFT, biografische gesprekken, met een eventuele uitbreiding naar geestelijke verzorging.
Het kan zijn dat je hulpvragen en doelen tijdens een therapie veranderen. Een veelvoorkomende verandering volgt de bovenstaande volgorde.

Soms komen mensen met doelen als 'ik wil dat anderen veranderen' of 'ik wil dat de wereld het mij niet zo moeilijk maakt'. Anderen en de wereld reageren op jou. We kunnen anderen niet direct veranderen maar we kunnen wel kijken of jij door een andere houding of nieuwe vaardigheden anders met anderen en de wereld om kan gaan. Waarschijnlijk veranderen je directe naasten ook hierdoor. Daarnaast kun je het echt onveranderbare slechts accepteren; wat ook een proces is en een doel kan zijn.

kleurige afbeelding van vogel
Image
Allard van den Brink

psycholoog
relatietherapeut

Bureau Parcival
Winterkoning 13
7423 DL Deventer

06 - 81 86 93 37